Novetats

“Conèixer el mecanisme que t’ha portat a la disfunció i saber com tractar-lo és una importantíssima eina d’autoconeixement.”

La medicina xinesa té unes característiques que la fan única. Potser la més important és el coneixement de la natura i les seves lleis, que després s’aplica al coneixement de la fisiologia humana. Aquesta fisiologia, quan no es desenvolupa de forma correcta, genera el que anomenem mecanisme patològic.

Els xinesos de l’antiguitat van descobrir certs patrons naturals, com els canvis entre el dia i la nit, la successió de les estacions, el moviment de les estrelles o els tipus diferents de vegetació que sorgeixen a la cara nord o a la cara sud d’una mateixa muntanya. Tots aquests patrons de funcionament es van resumir en una mena de lleis universals que servien per explicar i preveure els canvis en la naturalesa: les teories del Yinyang, dels 5 elements, dels meridians... Com que els humans, en qualitat de part de la natura que som, també estem sota l’influx d’aquestes lleis universals, el següent pas va ser portar tot això al terreny de la medicina.

Quan practiquem medicina xinesa, traduïm tots els símptomes que pots tenir al llenguatge d’aquestes lleis que regeixen la naturalesa. D’aquesta forma podem comprendre què està passant dins del teu cos.

Quan ens vens a veure amb el diagnòstics de migranya o gastritis crònica, sabem que l’ecosistema que ets està funcionant de forma inadequada. A partir de les nostres eines de recollida d’informació (com la presa del pols o l’exploració visual de la llengua) podem arribar a detectar quin és el mecanisme patològic que està portant el teu cos a manifestar aquests símptomes. El mecanisme el coneixem perquè des dels nostres paràmetres sabem com funciona la natura.

És interessant constatar com un mateix mecanisme patològic pot causar diferents símptomes o malalties. També és interessant saber que una mateixa malaltia por ser causada per diferents mecanismes patològics. És per això que nosaltres diem que no tractem malalties, sinó que tractem persones. Et tractem a tu, amb les teves característiques personals, amb els teus mecanismes no funcionals i, també, amb les teves fortaleses.

Però, quins avantatges pot tenir tractar el mecanisme patològic?

Molts. Un exemple: quan dins un engranatge hi ha una peça que no funciona correctament, les possibles avaries són múltiples, i parar atenció a aquestes avaries una per una no és la millor de les opcions. A més, conèixer el mecanisme a fons abans de les avaries ens ajuda a prevenir les possibles complicacions que puguin aparèixer més endavant o que estan en estat d’hivernació esperant l’oportunitat per fer-se visibles.

El cos humà és un engranatge natural i perfecte, i així cal considerar-lo. Conèixer el mecanisme que t’ha portat a la disfunció i saber com tractar-lo també és una importantíssima eina d’autoconeixement.

Per tant, si vols viure una vida plena i allunyar al màxim possible la malaltia, coneix-te a tu mateix. Coneix allò que et va bé i allò que no, i actua en conseqüència.

Si creus que aquesta magnífica eina que és la medicina xinesa et por ajudar, truca’ns. Estarem encantats d’ajudar-te.

Quim Planas

  • 1