Novetats

Classe GMP 2016

Pujo al tren de Sants a Girona, de tornada. Estic completament esgotat desprès d'hores i hores de viatge, canvis de bus i d'avions i, finalment, el tren que m'acosta a casa. 

Per altra banda, em sento plè d'energia al recordar com ha anat aquesta intensa setmana entre Boston i Amherst, on viu i treballa la Sharon Weizenbaum. Hi he anat a assistir a un dels seminaris que formen part del GMP (Graduate Mentorship Program), un programa de dos anys per a postgraduats. Aquesta és la segona vegada que faig el viatge i també la segona vegada que segueixo el programa.

El mentoratge de la Sharon m'ajuda a assolir un millor grau de comprensió del que és ser un practicant de Medicina Xinesa. Normalment treballo des de casa i segueixo els seminaris on stream, però no és el mateix que ser allà. L'ambient dels companys de programa, els dinars frugals i ràpids i els sopars a les cinc de la tarda, acompanyats de discussions apassionants sobre la medicina xinesa, no es poden fer per internet.

Aprofitant el viatge he estat ajudant la Sharon a la seva consulta. He vist, en primera persona, com troba solucions per a les malalties dels seus pacients quan la nostra medicina occidental no pot fer res més que alleugerir-ne els símptomes. 

Amb amor i amb una comprensió molt profunda de les accions de les herbes xineses, la Sharon treballa incansablement per acostar més les persones a l'ideal de salut que tots volem. 

Ser a la seva consulta és pensar en modern i alhora donar vida als textos clàssics. És molt interessant pensar que la fórmula d'herbes xineses que encaixa perfectament amb el que necessita un pacient va ser escrita fa més de dos mil anys. Hem posat noms molt tècnics a les malalties, com artritis reumàtica, epidimitis o diabetis, però no sempre sabem què és el que està passant més enllà de descriure la situació dels teixits. La medicina xinesa ens entrena per llegir el cos i trobar una fórmula que li permeti curar-se per si mateix.

Aquest coneixement profund de la condició humana i de la seva fisiologia que està expressat a través de metàfores en els textos clàssics cobra vida a la clínica, i això mai no em deixa de sorprendre ni fascinar.

Torno a casa, a la consulta del Yinyang, amb moltes ganes de treballar fort per elevar aquesta medicina al nivell que es mereix com a medicina capaç de tractar els quadres clínics més complexos.

Per acabar, us deixo una reflexió compartida amb la Sharon i que és molt important per saber si el que estem fent funciona o no. 

És veritat que algunes condicions triguen temps a recuperar-se i, de fet, volem que triguin un cert temps perquè han de consolidar-se. Els corticoides són antiinflamatoris molt potents que tracten uns símptomes de forma ràpida però que no resolen cap situació a mig o llarg termini. Com que nosaltres volem resoldre les situacions a curt, mig i, sobretot, a llarg termini, és important que la persona senti que, encara que el camí que té al davant sigui llarg, hi ha certa millora des del principi. No només dels símptomes que el porten a la consulta, sinó en especial de l'estat general, tant anímic com energètic. 

Així que no us ho penseu: agafeu hora ara mateix i treballeu per millorar la vostra salut a poc a poc i de forma constant. I mentrestant, disfruteu el benestar que aneu guanyant.

Una abraçada,

Quim

  • 1