El cor agre, també anomenat acidesa, és una sensació de cremor que es pot notar des de la part alta de l’abdomen fins a la gola. Aquesta cremor pot anar acompanyada de la sensació que el menjar puja per l’esòfag o pot associar-se al mal gust a la boca.
Quan persisteix en el temps i és molt molest? s’anomena malaltia per reflux gastroesofàgic (MRGE)
Què hi diu la Medicina Xinesa?
Quin mecanisme patològic el provoca?
L’Estómac, en Medicina Xinesa, és l’encarregat de rebre l’aliment i fer-ne una primera digestió (hi haurà més “digestions”, desprès, dins del conjunt de l’aparell digestiu).
Quan ingerim un aliment, el nostre Estómac segrega l’àcid indispensable per digerir-lo. Com que aquest àcid és altament corrosiu, hi ha una capa mucosa que recobreix les parets de l’Estómac i evita que l’àcid el danyi.
Dins la Medicina Xinesa totes les funcions del cos tenen una part Yang i una part Yin. En aquesta equació, l’àcid representa el Yang i la capa mucosa de l’Estómac representa el Yin. El Yin i el Yang han d’estar en la relació adequada l’un amb l’altre, i el cor agre o acidesa es produeix quan aquesta relació es desequilibra. Així que, quan hi ha massa àcid o la capa protectora és massa dèbil, el medi de l’Estómac es torna massa àcid. Això provoca una pressió que danya l’esfínter superior de l’estómac, que si no és suficientment fort o no tanca prou bé, permet que l’àcid ascendeixi a través de l’esòfag i causi aquesta mena de símptomes.
Per què hi ha massa àcid a l’estómac?
Els mals hàbits alimentaris, diversos, en són la causa número 1
Menjar massa: l’Estómac és un òrgan “taller” al qual agrada omplir-se i també buidar-se. Això vol dir que pot omplir-se d’aliment però també s’ha de poder buidar abans d’introduir-hi més menjar. Quan mengem massa o de forma irregular, la doble funció d’omplir i buidar s’altera, es trenca l’equilibri i el medi intern de l’Estómac genera massa àcid de forma constant.
Menjar aliments massa freds o crus: la digestió, segons la Medicina Xinesa, requereix certa “temperatura”. És un procés Yang que funciona com la cocció dels aliments en una cassola qualsevol. Quan mengem massa aliments freds o crus, l’Estómac ha de fer un esforç extra per escalfar el seu medi intern i això pot provocar un increment de l’àcid i un debilitament de la funció digestiva, cosa que pot acabar provocant el cor agre.
Beure massa alcohol: l’alcohol també provoca un excés d’àcid dins l’Estómac, de manera que també afavoreix l’aparició aquest símptoma.
Altres causes possibles
L’embaràs: en aquest cas, el cor agre és el resultat de la pressió que hi ha a la cavitat abdominal que fa que l’àcid pugi cap a l’esòfag.
Malalties específiques del tub digestiu: la gastritis, les úlceres estomacals o duodenals, els espasmes estomacals o la gastroptosi també poden provocar cor agre.
Què pots fer en el dia a dia?
- Menjar menys quantitat d’aliment i més sovint.
- Evitar els aliments molt freds, crus o l’alcohol
- Dur roba que no comprimeixi l’Estómac
Tot això evitarà l’excés d’àcid a l’Estómac
Què no has de fer?
- Menjar massa.
- Abusar de l’alcohol, el cafè, el suc de taronja, el suc de tomata i les begudes gasoses amb els menjars.
- Abusar d’aliments greixosos o refregits.
- Abusar d’aliments molt especiats (amb pebre, molta ceba o all crus).
- Estirar-te després de menjar (estirar-te completament horitzontal al llit). Si pots, dorm mantenint el cos inclinat.
- Fer massa exercici, sobretot d’ajupir-te, després del menjars.
Què pots fer?
Remeis casolans:
Aquests remeis estan pensats per dissoldre l’àcid i ajudar la capa protectora del l’Estómac. No són tractaments que solucionin el problema, però ajuden a alleugerir-lo.
- Mastegar algunes llavors de sèsam negre.
- Prendre una mica d’Aloe Vera.
- Fornejar cloves d’ou fins que quedin resseques, moldre-les per crear una pols fina i prendre’n una culleradeta amb aigua tèbia abans dels menjars, o dues vegades al dia. També es pot utilitzar os de sipia en comptes de clova d’ou.
- Fornejar gínjols fins que quedin cruixents, posar-ne tres o quatre a bullir en aigua fins que es torni vermella i beure aquest líquid tres vegades al dia, després de cada àpat.
- Beure un got de llet calenta amb 1 culleradeta de suc de gingebre al matí.
- Prendre un batut d’una poma petita i una patata crua un cop al dia.
- Menjar 15 cacauets crus tres vegades al dia, abans dels àpats.
La vuitena forma de combatre el cor agre es mitjançant el massatge
Massatge Xinès:
- Posa els palmells de la mà sobre el melic i frega’t el ventre, lleugerament, en cercles; primer, seguint el moviment de les agulles del rellotge i desprès, en el sentit contrari, 36 cops cada vegada.
- Pressiona molt lleugerament i amassa el punt situat a mig camí entre l’estèrnum i el melic durant 3 minuts.
- Pressiona molt lleugerament i amassa el punt situat a dos dits de distància del canell cap al colze, en la part interna de l’avantbraç, durant 3 minuts.
Al Yinyang t’oferim tractaments per alleugerir i eliminar el cor agre que milloraran la teva millor salut digestiva a través del mètode Digestió Saludable.
Si vols millorar la teva digestió, vine a veure’ns. Segur que et podrem ajudar.