fbpx

8 formes de combatre el Cor Agre i un massatge

El cor agre, també anomenat acidesa, és una sensació de cremor que es pot notar des de la part alta de l’abdomen fins a la gola. Aquesta cremor pot anar acompanyada de la sensació que el menjar puja per l’esòfag o pot associar-se al mal gust a la boca.

Quan persisteix en el temps i és molt molest? s’anomena malaltia per reflux gastroesofàgic (MRGE)

Què hi diu la Medicina Xinesa?

Quin mecanisme patològic el provoca?

L’Estómac, en Medicina Xinesa, és l’encarregat de rebre l’aliment i fer-ne una primera digestió (hi haurà més “digestions”, desprès, dins del conjunt de l’aparell digestiu).

Quan ingerim un aliment, el nostre Estómac segrega l’àcid indispensable per digerir-lo. Com que aquest àcid és altament corrosiu, hi ha una capa mucosa que recobreix les parets de l’Estómac i evita que l’àcid el danyi.

Dins la Medicina Xinesa totes les funcions del cos tenen una part Yang i una part Yin. En aquesta equació, l’àcid representa el Yang i la capa mucosa de l’Estómac representa el Yin. El Yin i el Yang han d’estar en la relació adequada l’un amb l’altre, i el cor agre o acidesa es produeix quan aquesta relació es desequilibra. Així que, quan hi ha massa àcid o la capa protectora és massa dèbil, el medi de l’Estómac es torna massa àcid. Això provoca una pressió que danya l’esfínter superior de l’estómac, que si no és suficientment fort o no tanca prou bé, permet que l’àcid ascendeixi a través de l’esòfag i causi aquesta mena de símptomes.

Per què hi ha massa àcid a l’estómac?

Els mals hàbits alimentaris, diversos, en són la causa número 1

Menjar massa: l’Estómac és un òrgan “taller” al qual agrada omplir-se i també buidar-se. Això vol dir que pot omplir-se d’aliment però també s’ha de poder buidar abans d’introduir-hi més menjar. Quan mengem massa o de forma irregular, la doble funció d’omplir i buidar s’altera, es trenca l’equilibri i el medi intern de l’Estómac genera massa àcid de forma constant.

Menjar aliments massa freds o crus: la digestió, segons la Medicina Xinesa, requereix certa “temperatura”. És un procés Yang que funciona com la cocció dels aliments en una cassola qualsevol. Quan mengem massa aliments freds o crus, l’Estómac ha de fer un esforç extra per escalfar el seu medi intern i això pot provocar un increment de l’àcid i un debilitament de la funció digestiva, cosa que pot acabar provocant el cor agre.

Beure massa alcohol: l’alcohol també provoca un excés d’àcid dins l’Estómac, de manera que també afavoreix l’aparició  aquest símptoma.

Altres causes possibles

L’embaràs: en aquest cas, el cor agre és el resultat de la pressió que hi ha a la cavitat abdominal que fa que l’àcid pugi cap a l’esòfag.

Malalties específiques del tub digestiu: la gastritis, les úlceres estomacals o duodenals, els espasmes estomacals o la gastroptosi també poden provocar cor agre.

Què pots fer en el dia a dia?

 • Menjar menys quantitat d’aliment i més sovint.
 • Evitar els aliments molt freds, crus o l’alcohol
 • Dur roba que no comprimeixi l’Estómac

Tot això evitarà l’excés d’àcid a l’Estómac

Què no has de fer?

 • Menjar massa.
 • Abusar de l’alcohol, el cafè, el suc de taronja, el suc de tomata i les begudes gasoses amb els menjars.
 • Abusar d’aliments greixosos o refregits.
 • Abusar d’aliments molt especiats (amb pebre, molta ceba o all crus).
 • Estirar-te després de menjar (estirar-te completament horitzontal al llit). Si pots, dorm mantenint el cos inclinat.
 • Fer massa exercici, sobretot d’ajupir-te, després del menjars.

Què pots fer?

Remeis casolans:

Aquests remeis estan pensats per dissoldre l’àcid i ajudar la capa protectora del l’Estómac. No són tractaments que solucionin el problema, però ajuden a alleugerir-lo.

 1. Mastegar algunes llavors de sèsam negre.
 2. Prendre una mica d’Aloe Vera.
 3. Fornejar cloves d’ou fins que quedin resseques, moldre-les per crear una pols fina i prendre’n una culleradeta amb aigua tèbia abans dels menjars, o dues vegades al dia. També es pot utilitzar os de sipia en comptes de clova d’ou.
 4. Fornejar gínjols fins que quedin cruixents, posar-ne tres o quatre a bullir en aigua fins que es torni vermella i beure aquest líquid tres vegades al dia, després de cada àpat.
 5. Beure un got de llet calenta amb 1 culleradeta de suc de gingebre al matí.
 6. Prendre un batut d’una poma petita i una patata crua un cop al dia.
 7. Menjar 15 cacauets crus tres vegades al dia, abans dels àpats.

La vuitena forma de combatre el cor agre es mitjançant el massatge

Massatge Xinès:

 • Posa els palmells de la mà sobre el melic i frega’t el ventre, lleugerament, en cercles; primer, seguint el moviment de les agulles del rellotge i desprès, en el sentit contrari, 36 cops cada vegada.
 • Pressiona molt lleugerament i amassa el punt situat a mig camí entre l’estèrnum i el melic durant 3 minuts.
 • Pressiona molt lleugerament i amassa el punt situat a dos dits de distància del canell cap al colze, en la part interna de l’avantbraç, durant 3 minuts.

Al Yinyang t’oferim tractaments per alleugerir i eliminar el cor agre que milloraran la teva millor salut digestiva a través del mètode Digestió Saludable.

Si vols millorar la teva digestió, vine a veure’ns. Segur que et podrem ajudar.

Comprateix si t'ha semblat interessant

Facebook
Twitter
LinkedIn

2 Responses

 1. Bona tarda Quim,
  Fa més d’any que em fa mal la llengua, sobretot la punta i de tant en tant les genives i les dents, sembla relacionat amb la digestió doncs també em fa una mica de mal i picor de tant en tant la zona d’esquerra sota les costelles. M’han fet mil proves i anàlisis i no hi troben res, m’ha receptat antuacids, ansiolítics i no vull prendre res si no m’expliquen que tinc. Creus que la medecina oriental pot ajudar en aquest cas ?. Salutacions

  1. Hola Lluís,
   gràcies pel comentari.
   Quan hi ha molèsties com la teva i no troben res vol dir que no hi ha cap estructura danyada però que el funcionament del sistema digestiu no és l’òptim.

   I en aquest aspecte la medicina xinesa et pot ajudar molt.

   Les causes poden ser moltes, les més comuns son dues:
   O algun aliment que no et senti bé,

   O alguna situació estressant que perjudica el funcionament de l’aparell digestiu.

   Moltes vegades els dos factors es convinen.

   Naturalment el temps de tractament i els detalls els sabrem quan començem a treballar junts.

   Salutacions,
   Quim

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Descarrega't la guia

Millora la salut i la digestió menjant el que t'agrada. Però fent aquests petits canvis

Descarrega't la guia

Els 3 Imprescindibles per a una digestió saludable

Open chat
Hola!
Com puc ajudar-te?